Historik

Vem var Torsten Alm?

Byggherren Torsten Alm
Torsten Alm föddes 1859 och dog 1910. Han var läkare och, tillsammans med bland annat arkitekt EO Ulrich, en av initiativtagarna till Byggnads AB Manhem, som bildades 1894 och köpte upp den mark som tillhörde Hägersten. Företaget ägnade sig åt bostadsbyggande på Södermalm och i de södra förorterna. Namnet Manhem var i dåtida nationalromantisk anda hämtat ur fornnordisk mytologi med betydelsen "Människornas boning". Enligt Snorre Sturlassons Heimskringla (1200-talet) var Manhem detsamma som Svithiod, på 1600-talet identifierat som Sverige av Olof Rudbeck och senare även Erik Gustaf Geijer.

Företaget Byggnads AB Manhem hade till viss del en filantropisk inställning och syftet var att uppföra bostadshus av god standard för arbetare. Föreningens hus är dock inte byggda av Byggnads AB Manhem utan av Familjebostäder under efterkrigstiden på 1940-talet. Gatan har fått sitt namn som en hedersbetygelse åt Torsten Alm för intiativtagandet till bebyggelsen i Aspudden.

Manhemsbolaget och kollektivtrafiken
Ett hinder för den den ursprungliga exploateringen av Aspudden var avsaknaden av kollektivtrafik. Några markägare söder om staden, däribland Byggnads AB Manhem, gick därför 1909 samman och bildade AB Södra Förstadsbanan. Året därpå inleddes arbetet med den helt privatfinansierade spårvägen.

I stället för en tidigare planerad spårdragning över Reimerholme och Gröndal utgick den nya linjen från Liljeholmsbron och passerade Aspudden på väg mot Fridhems villastad. År 1911 öppnades spårvagnstrafiken på tre linjer från Liljeholmsbron, en till Tellusborg, en till Midsommarkransen och en till Aspudden som fick nummer 13.

Spårvagnstrafiken var igång i drygt femtio år tills den våren 1964 ersattes
av de nya tunnelbanelinjerna från Liljeholmen. Tunnelbanelinje 13, som betjänar Aspudden, gick då till Örnsberg. Därefter har linjen succesivt förlängts för att nu ha sin slutstation i Norsborg.

Brodern Carl Alm och Sigfridskyrkan
När industrialismen kulminerade vid sekelskiftet bildades "Sällskapet för Främjandet av Kyrklig Själavård" av några präster och lekmän, däribland Carl Alm, bror till Torsten Alm, som vid den tiden var direktör för Byggnads AB Manhem. Sällskapet ägnade sig åt att lindra nöden bland inflyttade personer från landsorten och hos dem inplantera goda seder och bruk. Genom sitt fastighetsbolag "Hem på landet" byggde de billiga bostäder att hyra. Små kyrkor efter dansk modell hörde till. Stefanskapellet, som det hette efter Stefanus, byggdes 1900 i Vasastaden vid hörnet Tulegatan-Frejgatan och var den första kyrkan sällskapet uppförde.

Kapellet är i trä, med oktogonalt (åttahörnigt) kyrkorum och ritades av arkitekt Erik Otto Ulrich. Det blev en stilenlig nygotisk skapelse med vackert torn och takryttare. Kapellet tjänstgjorde tillfälligt tills Stefanskyrkan av sten blev färdig och skulle därefter rivas för ett bostadsbygge i kvarteret. Men kretsen i Brännkyrka köpte kapellet för 37 000 kronor. Det behövdes nämligen en kyrka för det växande industriområdet i Liljeholmen.

Den nya platsen för det lilla kapellet var vackert belägen i Aspudden, högt uppe på ett berg intill forna vintervägen med utsikt över Trekanten, Gröndal och innerstaden. En vy som senare beskars när Essingeleden drogs fram på 1960-talet.

Kapellet, som nu fick namnet S:t Sigfrids kyrka "för att hugfästa i åminnelsen en av de män som i svenska bygder först predikade evangelium" återinvigdes på nuvarande plats i september 1904. Kyrkan har en kyrkklocka.

Kortvarig expansion för Manhemsbolaget
Trots goda förbindelser med staden och flera större arbetsplatser i
närheten, som industrierna i Vinterviken och Liljeholmen och färgeriet
vid Örnsberg, blev det svårt att hyra ut alla lägenheter. En bidragande
orsak var säkert de höga hyrorna, som inte var mycket lägre än i innerstan.
Genom annonskampanjer i pressen, reklambroschyrer och affischer
försökte man locka folk till förstäderna. Men manhemsbolaget gick trots detta med förlust och efter första världskrigets utbrott avstannade byggnadsverksamheten nästan helt. Aspudden var då en förhållandevis välordnad hyreshusförstad för arbetare men den hade bara 2 500 mantalsskrivna invånare.

Bröderna Alm skänkte området dess karaktär 
Sammanfattningsvis kan man säga att bröderna Alm på flera olika sätt satte sin prägel på bostadsområdet Aspudden, inte bara genom de byggnader som uppfördes. Vid namnsättningen av gatorna i Aspudden på 1920-talet utgick man från det redan antagna namnet Manhemsgatan efter Torsten Alms byggbolag Manhem. Det blev utgångspunkt för några kategorier av namn från vår äldre kungahistoria och en grupp som Hövdingagatan, Hertigvägen m fl. Ytterligare en kategori är kyrkliga och kyrkohistoriska namn med utgångspunkt från Sigfridskapellet för vars tillkomst Carl Alm spelade en aktiv roll. Gatunamnen i Aspudden har således många historiska anspelningar både världsligt och andligt genom de båda bröderna Alms idealistiskt präglade arbete i uppbyggnaden av stadsdelen för omkring hundra år sedan.

Läs mer om Aspudden
Stockholmshem har sammanställt en skrift om hela bebyggelsehistoriken i Aspudden under 1900-talet. Du hittar den här: http://www.stockholmskallan.se/php/fupload/SMF/SD/SSMB_0009035_01_ocr.pdf