K-märkning

Våra hus har kulturmärkts av Stockholms stad!

På Stockholms stads tregradiga skala för K-märkning (blått, grönt och gult, där blått är förbehållen bebyggelse av typen kyrkor och slott) har våra hus fått en grön klassning vilket innebär ett högt kulturhistoriskt värde och att de är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Våra hus uppfördes några år efter andra världskriget. Hela bostadssituationen var ett politiskt projekt där de kommunala bostadsbolagen spelade en viktig roll. Samhällets omsorg om människors boende stod högt på agendan och nya bostäder och bostadsområden planerades utifrån en form av social ingenjörskonst. Våra hus är exempel på den tidens tänkande och planering för en allmänt god boendestandard.

Teknisk chef för Familjebostäders verksamhet i vårt område var Curt Strehlenert, som gått i skola hos den världsberömde svenske arkitekten Gunnar Asplund. Kondoren och Tallbiten byggdes 1948-49 av det upphandlade företaget Byggteknik. Husen betraktas numera som så byggnadshistoriskt intressanta att de har blivit kulturmärkta, d.v.s. är skyddade mot att, som lagtexten säger, "förvanskas".

Vad innebärr det att äga kulturhistoriskt värdefulla byggnader?
Som ägare och förvaltare av en kulturhistoriskt värdefull byggnad bör man beakta följande:
• Att större till- och påbyggnader undviks.
• Att husets ursprungliga fasad- och takmaterial bibehålls och att tilläggsisoleringar undviks.
• Att husets ursprungliga detaljutformning med fönster, portar, balkonger, fasadutsmyckningar m.m. bibehålls.
• Att husets ursprungliga färgsättning bibehålls.
• Att byggnaden underhålls kontinuerligt med metoder och material som är anpassade till husets ursprungliga utformning, särdrag och byggnadsteknik.
Att ursprungliga planlösningar bibehålls och att eventuell kulturhistoriskt värdefull inredning bevaras.
• Att tidstypisk markplanering och växtlighet bevaras.

De kursiverade raderna ovan gällande planlösning och inredning berör den enskilde lägenhetsinnehavaren. Raden om markplanenring och växtlighet berör vårt arbete med utemiljön.

Det finns många fina detaljer i exteriören som är typiska för sin tid, såsom portar och balkonger. Viktigt att tänka på för den som önskar bygga om inuti lägenheten är att även där finns tidstypiska värden. Köksinredningen är fortfarande praktisk och funktionell, snickrad av hantverkare på plats. Många köpare föredrar också en genuin köksinredning. Planlösningarna har ett kulturhistoriskt värde som även är funktionellt. 

Mer information via länkar
För information och tips om byggnadsvård och förhållningssätt vid underhåll och restaurering av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse besök Stadsmuseets byggnadsvårdswebb: www.stadsmuseum.stockholm.se/byggnadsvard  och särskilt https://stadsmuseet.stockholm.se/varda-ert-hus-historia/ 

Följande länk visar vilka delar av Aspudden som ansetts särskilt skyddsvärda: http://kartor.stockholm.se/bios/dpwebmap/cust_sth/kul/klassificering/  Våra hus är i likhet med andra skyddsvärda delar grönmarkerade på Stadsmuseums karta.

Föreningens egen rapport Läs även föreningens byggnadsantikvariska rapport, som förklarar bakgrunden till husens kulturmärkning såväl ur juridiskt som kulturhistoriskt perspektiv. Rapporten är på föreningens uppdrag författad och utformad av den byggnadsantikvarie som år 2007 klassificerade våra hus som kulturhistoriskt värdefulla.

Kulturhistorisk värdebeskrivning