Föreningens historia
Från intresseförening till bostadsrättsförening
Intresseföreningens arbete
Alliansens valseger 2006 medförde ett förnyat erbjudande om att i de kommunala bostadsbolagen ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Några grannar i fastigheten Tallbiten 1 samlades kring frågan och inbjöd även fastigheten Kondoren 1för att skapa en förening med bredare underlag. Efter ett möte för samtliga hyresgäster i fastigheterna bildades föreningen Torsten Alm 5-17 den 19 juni 2007 vid en konstituerande stämma. Måns Ivarsson valdes till ordförande. Ett första syfte var att bland de boende utröna intresset för att förvärva båda fastigheterna från Familjebostäder AB och genom ombildning upplåta hyreslägenheter till bostadsrätter för föreningens medlemmar. Ansökan om att bilda bostadsrättsförening lämnades in till Bolagsverket och den 17 september 2007 skedde den formella registreringen. Föreningen valde initialt att kalla sig intresseförening enligt en praxis hos Boverket för bostadsrättsföreningar som ännu inte innehar någon fastighet.
Vid denna tid var intresset hos hyresgästerna för att köpa de båda fastigheterna alltför lågt för att en ombildning skulle kunna genomföras. Erbjudandet att köpa till ett givet pris skulle endast gälla i sex månader och om föreningen inte inom den tiden uppnått 67 % stöd bland de boende skulle det inte utgå något nytt erbjudande om köp. Föreningen valde då att inte utforma någon ansökan om värdering och köperbjudande från Familjebostäder. En första åtgärd blev istället att skapa erforderligt stöd - 67 % i båda fastigheterna - för att kunna begära förköpsrätt, eller så kallad hembudsrätt, hos Inskrivningsmyndigheten. Utförsäljning av fastigheterna till privat hyresvärd skulle med hembudsrätt kunna förhindras genom att bostadsrättsföreningen istället fick möjlighet till köp. Den 2 oktober 2008 erhöll föreningen med över 80 % stöd från hyresgästerna hembudsrätten till båda fastigheterna. Ungefär samtidigt inträffade den så kallade finanskrisen, som medförde politisk osäkerhet och ett moratorium i processen att ombilda kommunala hyresfastigheter till bostadsrättsföreningar. Flera föreningar som hade bildats i området och lämnat in ansökan om värdering kunde under omkring ett halvår endast avvakta den fortsatta utvecklingen.
Efter beslut i Stadshuset våren 2009 att ombildningen av kommunala hyresfastigheter i staden skulle återupptas beslutade styrelsen enhälligt den 15 juni 2009 att lämna in en ansökan om värdering och samtidigt upphandlades HSB som ombildningskonsult. Familjebostäder kunde inte lämna pris på fastigheterna förrän tidigast senhösten 2009 till följd av omfattande köbildning efter finanskrisens stopp i processen. Under sommaren år 2009 lämnade styrelsen in en ansökan om värdering med stöd av fler än de 40 % av hyresgästerna som krävdes.
Beslut att köpa fastigheterna
Styrelsen fick vänta ända till slutet av mars 2010 innan Familjebostäder lämnade ett erbjudande om att köpa våra fastigheter, och då till priset 61 mkr. Under tiden hade två ombildningar genomförts i fastigheterna Tornsvalan och Kycklingen på andra sidan Torsten Alms gata. Ett ombildningsförsök i en tredje angränsande fastighet hade inte kunnat genomföras på grund av för svagt stöd bland hyresgästerna. HSB krävde att vi skulle uppvisa 67 % intresserade hyresgäster för att gå vidare med oss i processen. Det dröjde ytterligare cirka två månader för att uppfylla detta krav så att HSB kunde besiktiga fastigheterna och utforma en ekonomisk plan. Planen godkändes av Boverket i slutet av sommaren, och köpstämma kunde hållas den 15 september 2010. Det var osäkert in i det sista om ombildning skulle beslutas eftersom antalet inlämnade fullmakter var otillräckligt, men 83 % av hyresgästerna röstade till slut för en ombildning och då med god marginal utöver de 67 % som erfordrades i vardera fastigheten. I Kondoren med 20 lägenheter röstade 80 % för ombildning och i Tallbiten med 32 lägenheter var motsvarande andel 84 %. En stark majoritet från första början innebär en fördel i det fortsatta föreningsarbetet. Att många hyresgäster köper sina lägenheter ger dessutom en ekonomiskt stabilare förening.
Kommunalvalet den 19 september 2010 hade kunnat förändra utfallet av köpstämmans beslut. Det blev en dramatisk valnatt med jämn ställning mellan blocken i Stockholm och det definitiva resultatet lät vänta på sig ytterligare några dagar. Alliansens förnyade seger innebar att arbetet med finansieringen av köpet kunde gå vidare under hösten. Den 12 november registrerades den ekonomiska planen hos Bolagsverket. Slutligen förvärvades fastigheterna Tallbiten 1 och Kondoren 1 den 23 november från Familjebostäder och föreningen kunde tillträda som ägare och börja ombilda hyreslägenheter till bostadsrätter. Vi kan sedan dess kalla oss en äkta bostadsrättsförening. Dagen efter tillträdet föll rikligt med snö och föreningens första åtgärd som fastighetsägare blev att engagera en entreprenör för att skotta och sanda framför våra portar.
Den 31 december 2010 hade 83 % av hyresgästerna anslutit till föreningen och köpt sina lägenheter.
Stadgeändring inför fortsatta lägenhetsombildningar
I syfte att förenkla den administrativa hanteringen vid fortsatt anslutning till föreningen togs vid köpstämman även ett beslut om ändring av stadgarna från att avgifterna till föreningen baseras på insats till att istället baseras på andelstal. Vid en extra stämma den 17 mars 2011 togs ett för stadgeändring nödvändigt andra beslut i frågan.
Undercentral
I maj 2012 kunde vi leverera värme till föreningen via egen undercentral med fjärrvärme hämtad från Fortum. Undercentralen finns på Torsten Alms gata 17 och förser oss med varmt tappvatten och värme i radiatorerna..
Tvättstuga
I november 2013 kunde vi ta tvättstugan på Torsten Alms gata 11 i drift. Tidigare fick vi tvätta i Familjebostäders tvättstuga på Torsten Alms gata 19. Tvättstugan utrustades med två maskiner, torktumlare, torkskåp, mangel och tvättho. I anslutning till tvättstugan finns toalett och separat entré för bokning av tvättider.
Nya stadgar
I september 2013 antog föreningen helt nya stadgar efter två stämmobeslut.
Uthyrning av lokalen i nr 5
Redan i ombildningsarbetet bedömdes lokalen nr 5 som en väsentlig tillgång och var en väsentlig orsak till att föreningen kom att omfatta båda fastigheterna Tallbiten 1 och Kondoren 1. Oförutsett var dock att kravet på 67 % intresserade av ombildning gällde i båda fastigheterna var för sig. Om den ena fastigheten inte nått upp till 67 % hade ombildningen inte gått igenom - det var ett högt spel för att föreningen skulle omfatta båda fastigheterna inklusive den eftertraktade lokalen som idag ensam står för ca 13 % av de totala intäkterna i föreningen.. Problemet var från början att lokalen varuthyrd men att hyresgästen gått i konkurs och flyttat till Thailand. Efter några månader hade dock kronogogden fått göra sitt och lokalen kunde tömmas efter rivnings- och saneringsfirman. Sökandet efter en intressant hyresgäst började. Förskolan Flygande Mattan på Hägerstensvägen uttryckte stort intresse och en långdragen process påbörjades, ansökningar om bygglov, ritningar, kostnadskalkyler för ombyggnad etc. Allt rann dock ut i sanden när Flygande Mattans ekonomi visade sig för svag och situationen i deras befintliga fastighet tycktes förändras. Via mäklare hittade vi så småningom en ny intressant hyresgäst som sålde skor för stora mansfötter över nr 46. Grand Shoes Europe AB blev hyresgäst i tre år men valde därefter att flytta till en annan lokal i Västertorp. InBlasa AB som varit intressent samtidigt med Grand Shoes men då inte haft ekonomiska förutsättningar att hyra den stora lokalen (226 m2) seglade åter upp som intressent. Styrelsen anlitade mäklare för att utröna marknadens intresse men fann att InBlasa AB var det intressantaste alternativet för uthyrning. InBlasa ville använda lokalen för dagverksamhet för äldre, kontor och personalutrymme för hemtjänstens nattjour. Avtalet med InBlasa gick igenom och föreningen fick en ny hyresgäst som kan fortsätta att bidra till föreningens ekonomi.